با حضور آقايان: عبدالحکيم ريگي رئيس اتاق و انجمن سيستان و بلوچستان، دکتر تکلوزاده دبير انجمن خرما ايران، مهندس آفتابي دبير اتاق بازرگاني بم، مديرکل هماهنگي امور اقتصادي استانداري، مدير بنياد نخبگان، معاونين جهاد کشاورزي، معاون صمت، معاون شرکت شهرک هاي صنعتي، کارشناس اداره استاندارد، هيات علمي دانشگاه سيستان و بلوچستان و هيات علمي مرکز تحقيقات جهاد کشاورزي بلوچستان.

نشست چالش هاي بسته بندي خرما در ساعت 9:00 صبح در تاريخ 17 آذرماه در سالن اجتماعات ساختمان شهيد حاج قاسم سليماني دانشگاه سيستان و بلوچستان برگزار گرديد.  اين نشست بصورت دو پنل برگزار گرديد. در پنل اول مسئولين دولتي و دانشگاهي به ارايه برنامه هاي انجام شده و آسيب هاي موجود و برنامه هاي آينده پرداختند.

در پنل دوم بخش خصوصي و دانشگاهي به چالش هاي موجود و ارايه پيشنهاد و راهکار براي حل مشکلات پرداختند. در ابتدا پنل دکتر اوکاتي رئيس بنياد نخبگان استان ضمن خوش آمد گويي به شرکت کنندگان، نشست به ضرورت تشکيل اين جلسات و ادامه دار بودن اين سلسله نشست ها در زمينه خرما و پتانسيل هاي استان در زمينه خرما پرداخت. در ادامه دکتر سالارزهي عضو هيات علمي دانشگاه سيستان و بلوچستان به ارايه پاورپوينت از وضعيت خرما ايران در جهان پرداختند، ايشان فرمودند: بيش بيني مي شود ارزش بازار خرما در بازارهاي جهاني در سال 2026 به بيشتر از 19 ميليارد دلار برسد و به مقايسه صنعت خرما ايران و امارات پرداختند و همچنين به معرفي رويداد نوآوري خرما امارات و قسمت هاي مختلف اين رويداد اشاره کردند و از لزوم استفاده از بسته بندي هاي جديد در صنعت خرما گفت. همچنين وي به مقايسه افزايش ارزش افزوده انواع بسته بندي هاي خرما در جهان پرداخت. دهباشي مديرصنايع تبديلي و تکميلي جهاد کشاورزي سيستان و بلوچستان به ويژه بودن شرايط خرما در جهاد کشاورزي استان به ارائه آمار زيرکشت و مقدار برداشت خرما گفتند که خرما مضافتي، ربي، زاهدي بيشترين زير کشت خرما را دارد. ارقام جديد خشک و نيمه خشک جهاد کشاورزي دارد توسعه ميدهد.

در استان نزديک به 200 هزار تن ظرفيت نگهداري خرما داريم از سردخانه هاي کوچک 100 تني در کنار باغات تا سردخانه هاي بزرگ مقياس در سراسر استان داريم. در بحث بسته بندي تاکيد به بسته بندي هاي کوچک، جديد و شفاف تاکيد ميکنيم. در بحث فرآوري هاي خرما پودر قهوه، شکلات و کلوچه خرما و الکل خرما مجوز فعاليت داديم.

دکتر کيکاوسي، عضو هيات علمي مرکز تحقيقات جهاد کشاورزي بلوچستان گفتند که در زمينه کنترل کيفيت خرما با همکاري خوشه خرما سراوان، طرح تحقيقاتي شناسايي آفات و بيماري هاي خرما قبل از سردخانه و در سردخانه و هنگام خروج از سردخانه انجام گرديده است. در زمينه پرورش خرما مجول هم مرکز تحقيقات کارهاي خوبي انجام داده است.

دکتر تکلو زاده دبير انجمن ملي خرماي ايران افزود: در ايران در 6  استان جنوبي: سيستان و بلوچستان، کرمان، فارس، هرمزگان، بوشهر و خوزستان توليد خرما داريم که بيش از 450 رقم در کشور توليد مي شود. در ايران سالانه يک ميليون و سيصد هزار تن توليد خرما را داريم که رتبه دوم توليد خرماي جهان است. وي گفت: از لحاظ حجم صادرات در جهان مقام اول با 350 هزار تن صادرات و از نظر ارزش صادراتي جايگاه 8 تا 9 جهان را داريم. تکلو زاده همچنين اشاره کرد که: سالانه حدود 450 ميليون دلار در آمد ارزي براي کشور از خرما را داريم.

معاون اموربازرگاني سازمان صمت استان هم در اين همايش افزود: 21 درصد اراضي کشت خرما کشور متعلق به سيستان و بلوچستان است و 19 درصد برداشت خرماي کشور هم از آن اين استان مي باشد.

شريفي گفت: با توجه به اينکه خرماي استان يک و نيم ماه زودتر از ساير نقاط کشور برداشت مي شود اين يکي از مزيت هاي خوب اين استان براي بدست گرفتن بازار ملي و جهاني است. وي افزود: در استان از 50 سال قبل تا کنون بسته بندي خرما هيچگونه تغييري نداشته که اين موضوع آسيب بزرگي به بازار اين محصول رسانده است. شريفي همچنين گفت: در حاليکه قيمت خرما در بازارهاي جهاني به ازاي هرکيلو 12 تا 15 دلار است به دليل بسته بندي نا مناسب خرماي استان اين محصول به ازاي هر کيلو حدود 5 تا6 دلار فروخته مي شود. وي خاطرنشان کرد: 25 درصد خرماي توليدي استان صادر مي شود.

آقاي رخشاني معاون صنايع کوچک شرکت شهرک ها به ارايه گزارش فعاليت هاي انجام شده خوشه خرما در منطقه سراوان پرداختند. وي افزود عارضه يابي و پروژه بهبود واحدهاي عضو خوشه درحال انجام مي باشد که براي اولين بار در منطقه 3 برند همراه با سيب سلامت، استاندارد، ايزو و نشان هلال ثبت شده است و 3 برند ديگر در حال ثبت مي باشد.

مهندس خاوري عامل خوشه بسته بندي خرما سراوان، سيب سوران و مهرستان برنامه هاي اجرا شده خوشه در دوسال گذشته برشمارد و گفت: بازديد از واحد‌هاي بسته بندي و فرآوري خرما بم و واحد‌هاي مواد غذايي شهرک توس مشهد توسط اعضاي خوشه انجام گرفته است و همچنين در زمينه آشنايي با انواع بسته بندي ها بازديد واحد هاي خوشه، از نمايشگاه مواد غذايي تهران و مشهد و نمايشگاه خرما ابوظبي، نمايشگاه مواد غذايي ارگانيک دبي و اکسپو دبي، بازديد از واحد‌هاي صنايع بسته بندي و کارتن سازي تهران، کرج، قزوين انجام شد. هم چنين در زمينه بازاريابي در نمايشگاه خرما شيراز و نمايشگاه خرما ابوظبي خوشه غرفه داشته است.

بخشي از فعاليت هاي خوشه ي کسب و کار خرماي سراوان :

  • نشست اعضاي خوشه با رئيس اتاق بازرگاني ايران و هند، جلسه با تجار ارمنستان، جلسه با اتاق بازرگاني ايران و پاکستان
  • برگزاري بيش از 30 دوره آموزشي براي فعالين خرما استان
  • همچنين در زمينه بازاريابي علمي بين الملل مطالعه بازار هند و مطالعه بازار پاکستان با همکاري دانشگاه انجام شد.
  • بانک اطلاعاتي نوآوري هاي خرما و دو دوره رويداد هاي کارآفريني خرما انجام شده است.
  • انجام امکان سنجي کنسرسيوم صادراتي خرما سراوان در حال انجام است.
  • تهيه مستند خرما سراوان و فرهنگ سازي از طريق نصب بنر در سطح شهر هاي هدف براي آگاهي و تشويق باغدارها به بسته بندي هاي بهداشتي و با برند بومي و توزيع بروشور نکات بهداشتي بين واحد‌هاي خوشه از برنامه هاي ديگر انجام شده مي باشد.
  • همچنين طرح تحقيقاتي بررسي آفات و بيماري هاي خرما قبل و در سردخانه خرما با همکاري مرکز تحقيقات جهاد کشاورزي بلوچستان انجام گرفت.
  • عبدالراشد دهاني سردخانه دار سوراني که در حال ثبت برند ياقوت سياه مکران است گفت متاسفانه به علت پايين  بودن قدرت خريد، کشاورز دنبال خريد کارتن هاي ارزان و بي‌کيفيت هست. وي پيشنهاد داد براي کشاورزان دوره هاي بسته بندي خرما گذاشته شود. همچنين براي خريد کارتن خرما تعاون روستايي، جهاد کشاورزي يا خوشه و استانداري براي حمايت از بسته بندي استاندارد سوبسيد پرداخت نمايند.
  • امسال سردخانه اميد سوران با همکاري اداره تعاون روستايي شهرستان کارتن چاپ کرد که کشاورزان بعد از فروش خرما نسبت به پرداخت هزينه کارتن اقدام کنند اما به علت بارندگي سر فصل و کاهش کيفيت خرما سردخانه نسبت به بدهي به واحد چاپ کارتن دچار مشکل شده است که حمايت مسئولان ذيربط را مي طلبد.
  • شهنوازي نايب رئيس اتاق بازرگاني، صنايع معادن و کشاورزي توضيحاتي در مورد صادرات و بسته بندي سنتي خرما در استان و فعاليت انجمن خرما در استان پرداخت.
  • همچنين جلسه اي در اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و کشاورزي زاهدان با حضور دکتر تکلوزاده دبير انجمن خرما ايران و عبدالحکيم ريگي رئيس اتاق زاهدان در مورد فعال نمودن انجمن خرما زاهدان و تأسيس انجمن خرما سراوان برگزار گرديد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

مطالب مرتبط
فهرست